Gyúrt házitészta

10 dkg vaj , 10 dkg liszt , 1 l tej , 1 kk só , ízlés szerint szerecsendió

A liszthez hozzákeverjük a tojássárgákat. Kis vízzel jól összedolgozzuk. Először egy málós anyagot kapunk. De ahogy gyúrjuk, egyre jobban össze fog állni. Ha részben összeállt a tészta, rakjuk ki egy gyúródeszkára, és itt folytassuk a gyúrást 5-10 percig. Ha elkészült, szép, sima tésztát kapunk. Ezt egy fóliába becsavarva, 1/4 óráig pihentetjük. Pihentetés után többféle tésztát is készíthetünk. Csigatészta: Kis csipeteket fogunk a tésztából, melyeket az újjunkkal lelapítjuk. Hurkapálca segítségével elsodorjuk a darabokat. Húslevesek kedvelt betétje lehet. Ha elkészült a tészta, egy tepsin kiszárítjuk és zacskóban tárolhatjuk. Szélesmetélt: A tésztából lapos pogácsákat formázunk, majd többször áthúzzuk a tésztanyújtóban. Ha ezzel megvagyunk akkor félbehajtjuk és újra áttoljuk a nyújtón. Ezután vékonyabbra állítjuk a nyújtót és ezen is áttoljuk a tésztát. Ha szükséges a hajtások közben picit meglisztezzük. Ha elértük a kívánt vastagságot, akkor szeletelhetjük a tésztát. Cérnametélt: Ismét ki kell nyújtanunk a tésztát. Többször átengedjük a tésztanyújtón. Ha elértük a kívánt vastagságot, meglisztezzük a tészta mindkét oldalát és késsel vagy géppel felszeleteljük