Üdvözöljük Kedves Vásárlóinkat!
Rántás recept hozzávalók: 4 dkg libazsír vagy sertészsír, 6 dkg finom liszt, 1/2 dl víz A rántás alapja a jó minőségű zsiradék. Ebben az esetben libazsírt használunk. Olajjal ne készítsünk rántást. Vagy libazsírt vagy sertészsírt használjunk. Miután a zsírt megolvasztottuk, hozzáadjuk a lisztet és sütéskor egy picit megpirítjuk. Ez adja majd a zsemleszínét a rántásnak. Hogy ne legyen nagyon sűrű a rántás inkább több részletben adjuk a zsiradékhoz a lisztet. Lassú tűzön addig kevergetjük míg elérjük a rántás kívánt színét. Megvárjuk míg visszahűl és egy kicsi vízzel elkeverjük. Ezután sűríthetjük vele az ételünket. |
karaj , mustár , méz , rozmaring , só , bors , étolaj csirkemell , joghurt , fokhagyma , só , bors , étolaj csirkemell , terijaki szósz , olaj csirkemell , sómentes fűszerkeverék (rozmaring, zsálya, chili, paprika, paradicsom) , olaj , só A karajszeleteket két féle páccal készítjük: Az egyiket rozmaringos, a másikat mézes mustáros páccal: A húsokat sózzuk, borsozzuk. Külün- külön pácoló edénybe helyezzük. Mindkét oldalukat bekenjük mustárral. Az egyik karajt megszórjuk rozmaringgal, a másikra mézet csorgatunk. Mintha szendvicset készítenénk mindkettőre rakunk még egy-egy szelet húst. Majd ezeket is bemustározzuk. Étolajat öntünk a tetejükre. Befóliázzuk és betesszük a hűtőbe. Kb. 2 napig pácoljuk. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy az olaj teljesen fedje el a húsokat, levegővel ne érintkezzenek. Csirkemell joghurtos, fokhagymás páccal: A fokhagymákat késsel összezúzzuk, majd aprítjuk. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk. A joghurthoz hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. Egy edénybe tegyünk a fokhagymás joghurtból. Erre kerüljön az első szelet hús. A csirkemell tetejére megint tegyünk a joghurtból, és így rétegezzük a húsokat. Fóliázzuk le és tegyük hűtőbe. Csirkemell terijaki páccal: Csirkemelleket kockára vágjuk. Ha megpácolódott a hús, kis nyársakat készítünk majd. Ebben 2 órát kell állnia a húsnak. Ha jól átitta a szószt, sötétbarna színű lesz a csirke. Pácolás után, nyárson kisütjük. Csirkemell alap pácolás: Az olajat és a fűszereket összekeverjük. Beletesszük a csirkemelleket. Pár óra után, kis olajon kisütjük. Sütés előtt ízlés szerint súzzok. |
tejföl , liszt , víz A tejfölt egy kevés liszttel és vízzel csomómentesre elkeverjük. Állagra palacsinta sűrűségűnek kell lennie. Ha levesbe készítjük a habarást, akkor hőkiegyenlítést kell alkalmaznunk. A habarásba teszünk a forró levesből, csomómentesre elkeverjük, és az így kapott masszát hozzáöntjük a leveshez. |
10 dkg vaj , 10 dkg liszt , 1 l tej , 1 kk só , ízlés szerint szerecsendió A liszthez hozzákeverjük a tojássárgákat. Kis vízzel jól összedolgozzuk. Először egy málós anyagot kapunk. De ahogy gyúrjuk, egyre jobban össze fog állni. Ha részben összeállt a tészta, rakjuk ki egy gyúródeszkára, és itt folytassuk a gyúrást 5-10 percig. Ha elkészült, szép, sima tésztát kapunk. Ezt egy fóliába becsavarva, 1/4 óráig pihentetjük. Pihentetés után többféle tésztát is készíthetünk. Csigatészta: Kis csipeteket fogunk a tésztából, melyeket az újjunkkal lelapítjuk. Hurkapálca segítségével elsodorjuk a darabokat. Húslevesek kedvelt betétje lehet. Ha elkészült a tészta, egy tepsin kiszárítjuk és zacskóban tárolhatjuk. Szélesmetélt: A tésztából lapos pogácsákat formázunk, majd többször áthúzzuk a tésztanyújtóban. Ha ezzel megvagyunk akkor félbehajtjuk és újra áttoljuk a nyújtón. Ezután vékonyabbra állítjuk a nyújtót és ezen is áttoljuk a tésztát. Ha szükséges a hajtások közben picit meglisztezzük. Ha elértük a kívánt vastagságot, akkor szeletelhetjük a tésztát. Cérnametélt: Ismét ki kell nyújtanunk a tésztát. Többször átengedjük a tésztanyújtón. Ha elértük a kívánt vastagságot, meglisztezzük a tészta mindkét oldalát és késsel vagy géppel felszeleteljük |
10 dkg vaj , 10 dkg liszt , 1 l tej , 1 kk só , ízlés szerint szerecsendió A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a vizet elfőzzük róla, majd belekeverjük a lisztet, kicsit megpirítjuk és felöntjük meleg tejjel. Sóval és ízlés szerint szerecsendióval ízesítjük. |