Burgonyás blini köret

35dkg szétfőtt burgonya , 1 tojás, szétválasztva , Kb.2dl tej, langyosan , 1 púpos EK tejföl , 10dkg liszt , 1/2 TK sütőpor , 1kk cukor , só , 2ek finomra vágott snidling , Kisütéshez kb. 6dkg vaj

Tetejére: tejföl , egész finomra aprított hagyma , füstölt halak vagy kaviár

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük. A megfőtt krumplit krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tejet, a tojás sárgáját, a tejfölt, a finomra aprított snidlinget, összedolgozzuk. A lisztet, sütőport, sót, cukrot összekeverjük, és a masszához adjuk. A tojás fehérjét habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk.  Galuskatésztánál valamivel tömörebb sűrűségű tésztát kell kapjunk. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, amikor habzik, lapos evőkanálnyi adagokat helyezünk bele a tésztából (fémkarika segítségével formázva, vagy csak anélkül, nagyjából szabályos, egyforma méretű körökre lapítva), és közepes erősségű lángon, mindkét oldalát pirosra sütjük. A sütés elég lassú és hosszadalmas, akkor lehet megfordítani, amikor a palacsinták széle már pirulni kezd.  Egy-egy adag kisütését követően a serpenyőt kitöröljük konyhai papírtörlővel, és friss vajat olvasztunk (különben égne). Fogyasztásig lehetőség szerint sütőben melegen tartjuk. Frissen kínáljuk, tetejére hideg tejfölt, egész finomra aprított hagymát és füstölt halra kaviárt teszünk.