Levesek

első«12»utolsó (10)

Minestrone

40 dkg húsos császárszalonna , 5 dkg vaj , 8 db paradicsom , ízlés szerint bazsalikom , ízlés szerint kakukkfű , ízlé szerint rozmaring , ízlés szerint só , 2 db sárgarépa , 2 db fehérrépa , 4 gerezd fokhagyma , 1 db póréhagyma , 10 dkg csavart tészta , ízlés szerint parmezán

A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy kis vajon megpirítjuk, de figyeljünk rá, hogy a vaj ne égjen meg. Miközben pirul a szalonna összedaraboljuk a többi hozzávalót.  Apró kockákra vágjuk a sárga és fehérrépát és a póréhagymát. A poréhagymát elsőnek tesszük hozzá a piruló szalonnához.  Ha a szalonna és a hagyma egy kicsit megdinsztelődött, hozzáadjuk a többi zöldséget is. Körülbelül 5 percig pirítjuk. A paradicsomokat meghámozzuk és feldaraboljuk. Ezután összedaraboljuk a fűszernövényeket.  A bazsalikomot, kakukkfűvet és a rozmaringot.  Késheggyel szétnyomott fokhagymát, az apróra vágott fűszernövényeket és kis sót adunk hozzá. Felöntjük húsleves alappal, majd a vége előtt 15 perccel hozzáadjuk a paradicsomokat és a tésztát. Friss bazsalikommal és egy kis parmezánnal a tetején tálaljuk.

Tejszínes zöldborsóleves

30 dkg Zöldborsó , 3 szál sárgarépa , Kis petrezselyemzöld + gyökérrésze , 5 dkg vaj , 1,5 dl tej , Pici cukor , Tojásos galuska levesbetétnek

A petrezselyemzöldet leszedegetem, megmosom, félreteszem. Előkészítem a zöldségeket. Karikára darabolom őket. Vajat felolvasztom, a vajon megpirítom a zöldségeket, megsózom őket, majd hozzáadom a zöldborsót, felöntöm vízzel, ízesítem. Amikor félig megfőttek a zöldségek, hozzárakom a tejszínt. Egy tojásból liszt és víz és csipetnyi só segítségével galuskát készítek. Összedolgozom, kevés vizet adok hozzá. Kanállal vagy szaggatóval egyforma galuskákat szaggatok. Kb 4-5 percig főzzük és lehet tálalni. Akkor mutat jól a leves, ha szép zöld színű marad a zöldborsó.

Tavaszi zöldségleves

20-30 dkg vaj , 1/2 kg karfiol , 4 db sárgarépa , 1 db fehérrépa , 1/2 zeller , 1/2 karalábé , 4 rúd tejszínes sajtkrém , só bors , 1 csomag friss petrezselyem , víz

A karfiolt apró rózsákra szedjük szét, majd pucoljuk meg a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét. Vágjuk ezeket apró kockákra, majd pirítsuk meg a zöldségeket a vajon. Sózzuk meg és rakjuk hozzá a karfiolt és már csak vízzel kell felönteni. Negyed órán át főzzük, hogy a jó roppanósak maradjanak a zöldségek. Ezután a krémsajtokhoz, tegyünk egy merőkanál levest (a hőkiegyenlítés miatt) és jól keverjük el, majd öntsük hozzá a leveshez. A petrezselymet addig vágjuk apróra, majd tálalásnál szórjuk a tetejére. Tálalás előtt azért kóstoljuk meg elég sós-e, ha nem utólag még ízesítsük.

Borleves krémleves

6 dl jó minőségű száraz bor , 3 dl tejszín
10 dkg cukor (esetleg ízlés szerint több) , 1 darab fahéj , 5 szem szegfűszeg , 1/4 citrom , 6 tojás sárgája

1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi. A tojások sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverem a cukorral. 
A fűszeres bort hozzáadom a többihez és a tejszínt is beleöntve forrásig melegítem. Vékony sugárban hozzáöntöm a cukros tojássárgákhoz, miközben erőteljesen kevergetem habverővel. Ennél a műveletnél résen kell lenni, gyorsan keverni, mert a forró folyadék összekaphatja a tojást. Csak türelem kell hozzá és biztosan nem rontjuk el.

Zeller krémleves

50 dkg zeller , 10 dkg vaj , 750 ml víz , 1 körte , 1 dl főzőtejszín , só, fehér bors , 20 dkg szalonna , 1 ek liszt

Megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a vajat. A megolvasztjuk a vajat, utána beletesszük a kockára vágott zellert kicsit később a meghámozott, magháztól megtisztított körtét. Megszórjuk egy kis liszttel, majd megsózzuk, megborsozzuk. Felöntjük vízzel és hozzáadjuk a tejszínt, majd miután a zeller is elég puha összeturmixoljuk.

első«12»utolsó (10)