Töltött pulyka, franciasaláta, krumplipüré

Kb. 2,5 kg-os konyhakész egész pulyka, 45 dkg bacon szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 dl fehérbor, só, 3-4 körte, 20 dkg aszalt szilva, rozmaring, bazsalikom, gyömbér, 1 kg mirelit franciasaláta alap, 3 tojás, 3 evőkanál mustár, 3-4 evőkanál porcukor, 3 evőkanál citromlé, 2,5 dl tejföl (kis pohár), olaj, 2 közepes alma, 3 darab csemegeuborka, 1 kg krumpli, 2 dl tej, 5 dkg vaj

 

 

Elkészítés:

1. Alaposan megmossuk a pulykát, majd papírtörlővel megtöröljük

2. Kívül belül sóval bedörzsöljük

3. Bazsalikommal, gyömbérrel és rozmaringgal befűszerezzük

4. Megtöltjük körtével és aszalt szilvával

5. A combokat összekötözzük

6. Mély tűzálló tálat baconszalonnával kibélelünk

7. Belehelyezzük a pulykát

8. A maradék baconszalonnát rátesszük

9. Körberakjuk fokhagymával

10. 1 dl vizet aláöntünk, majd a tálat lefedjük

11. 160-180 fokon kb. 2,5-3 óráig sütjük, közben kb. félóránként fehérborral locsoljuk

12. A franciasaláta alapot egy kb. 2 literes edénybe tesszük

13. Hozzáadunk 2 teáskanál sót

14. Felöntjük vízzel, addig, hogy ellepje

15. Közepes lángon puhára főzzük

16. 3 tojás sárgáját lassan adagolt olajjal sűrűre keverjük

17. Hozzáadunk 3 evőkanál mustárt, 3-4 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál sót, 3 evőkanál citromlevet és 1 pohár tejfölt, majd összekeverjük

18. Leszűrjük a megfőtt zöldségmixet

19. Miután kihűlt a zöldségmix, egy tál aljába kevés majonézt teszünk, majd beleöntjük a kockákra vágott almát, uborkát és a zöldségmixet

20. Hozzáadjuk a maradék majonézt és összekeverjük

21. Egy kb. 3 literes edénybe beletesszük a megmosott, kockákra vágott krumplit és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje

22. Hozzáadunk 2 teáskanál sót és közepes lángon puhára főzzük

23. A megfőtt krumplit leszűrjük

24. Krumplinyomóval összenyomkodjuk, hozzáadjuk a vajat és kevés tejet

25. Közepes lángon főzve hozzáadjuk a többi tejet és fokozatosan összenyomkodjuk