Főételek

első«123»utolsó (11)

Töltött pulyka, franciasaláta, krumplipüré

Kb. 2,5 kg-os konyhakész egész pulyka, 45 dkg bacon szalonna, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 dl fehérbor, só, 3-4 körte, 20 dkg aszalt szilva, rozmaring, bazsalikom, gyömbér, 1 kg mirelit franciasaláta alap, 3 tojás, 3 evőkanál mustár, 3-4 evőkanál porcukor, 3 evőkanál citromlé, 2,5 dl tejföl (kis pohár), olaj, 2 közepes alma, 3 darab csemegeuborka, 1 kg krumpli, 2 dl tej, 5 dkg vaj

 

 

Zöldborsófőzelék

2 kg zöldborsó (1 kg tisztított vagy mélyhűtött) , 1 csokor petrezselyem , 1 evőkanál cukor , 20 dkg vaj , 3 evőkanál liszt , 2 l tej

A vajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Ha fagyasztott, hagyjuk egy kicsit felmelegedni kevergessük, majd sózzuk meg. Szórjuk meg liszttel a tetejét és jól keverjük el. Adjuk hozzá a tejet, cukrot és kevergessük, míg sűrű állagú nem lesz. Majd a tetejét szórjuk meg kis petrezselyemmel és tükörtojással tálaljuk.

Lecsó

10 dkg szalonna , 6 db paprika  , 6 db paradicsom , 1 db hagyma , 1 db hegyes erős paprika

A szalonnát megpirítjuk, ezután hozzátesszük a kockára vágott hagymát. Üvegesre készítjük, majd hozzáadjuk a nagy kockákra vágott paprikát és kb. 3 percig pirítjuk. Majd belekerül a paradicsom és együtt még kb. 3 percig hagyjuk a főzőlapon. Aki szereti, tehet bele erős paprikát, kolbászt, rizst, tojást

Tökfőzelék

friss tök , kapor , vöröshagyma , vaj , liszt , tejföl

A tököt megpucoljuk, kanállal kimagozzuk majd legyaluljuk. Ezután zsemleszínű rántást készítünk.  Vajat olvasztunk és kb. két ek. lisztet pirítunk rajta. A vöröshagymát apróra összedaraboljuk.  Pici vajat hevítünk egy másik edényben, ezen pirítjuk majd meg a hagymát, sózzuk. Hozzáadjuk a tököt, újra sózzuk és forrástól számítva 5-10 percig főzzük. Közben összevágjuk a kaprot. A rántást keverjük ki vízzel, így biztosan nem lesz csomós. Hozzáadhatjuk a tökhöz. Jól elkeverjük, majd a legvégén hozzáadjuk a kaprot is.

Karalábé főzelék

1/2 kg darát sertéshús , 10 dkg rizs , 1 tojás , só, bors , 2-3 db karalábé , 2-3 ek liszt , 2 dl tejszín , víz , 1 csomag petrezselyem

A húst, a rizst, a tojást megsózzuk, megborsozzuk, majd jó összekeverjük és kis gombócokat formálunk. Az apróra vágott karalábét belehelyezzük egy gőzpárolós edénybe, erre tesszük a húsgombócokat, amit majd felöntünk a 3/4 vízzel. Ezt együtt betesszük a gőzpárolóba 20 percre. Ez idő alatt, a tejszínt elkeverjük egy ksi liszttel, majd 8 perc után a gőzpárolóból kiszedett edényből a párolásnál használt vízzel felöntjük és összekeverjük. Ezt a tejszínes szószt visszaöntjük a karalébéra és a húsgombócra és visszatesszük még a gőzpárólóba (12 percre). a végén megszórjuk egy ksi petrezselyemmel.

első«123»utolsó (11)